Verschil tussen Carcleaning, Autodetailing en Autopoetsen

Er zijn veel verschillende termen die gebruikt worden wanneer iemand meer tijd en moeite steekt in het poetsen van zijn voertuig. De ene noemt alles “detailen”, de ander noemt het steeds “poetsen” en er zijn ook mensen die alles in hokjes plaatsen. Het lastige hieraan is dat er geen concrete definitie is van deze woorden. Er is nooit een instantie geweest die voor eens en altijd heeft besloten wanneer het onder de ene term valt, of onder een andere term. Echter zien wij in de wereld van “autodetailing” wel dat er enkele ongeschreven regels zijn voor deze begrippen.

Carcleaning
Car Cleaning wordt vaak gebruikt wanneer het puur gaat om het wassen. Niet polijsten, geen wax of coating aanbrengen etc. Enkel het schoonmaken van de auto. Omdat hier een woord wordt gebruikt dat iets luxer klinkt dan “auto wassen” is de kans groot dat er ook betere producten en technieken gebruikt worden om een professioneler resultaat te krijgen. Bij Car Cleaning zie je regelmatig dat er nog wel met een budget gewerkt wordt. Het moet dus wel “goedkoop” blijven, in sommige gevallen lijdt de kwaliteit van het werk hieronder.

Autodetailing
Voor velen is Autodetailing de term waar de echte passie zit. Hier wordt kosten noch moeite gespaard om het onderste uit de kan te halen. Dit omvat bovendien eigenlijk alle processen; het wassen, kleien, polijsten, beschermen, herstellen en perfectioneren van het voertuig. Dit is het soort werk waarbij mensen op de grond liggen om de onderste hoekjes te polijsten, en waarbij soms dagen of weken worden besteed aan 1 auto om die helemaal perfect te krijgen. Het niveau van perfectie is een stuk hoger met autodetailing op de manier zoals hierboven wordt beschreven, maar hier zit uiteraard ook een prijskaartje aan.

Autopoetsen
Autopoetsen valt een beetje in de categorie van car cleaning. Het gaat vooral om het efficiënt en kosten-effectief reinigen en optimaliseren van een voertuig. Dit gaat verder dan wassen alleen, want er moet ook gepolijst worden. Maar er wordt niet altijd zoveel tijd en aandacht gestoken in de puntjes op de “I”​ zoals bij autodetailing. Vaak zie je dat dit soort bedrijven voor autodealers en occasion-dealers werken. Hierbij moet het namelijk “goed” zijn en vooral snel gedaan kunnen worden. Voor heel veel mensen is dit niveau voldoende, deels ook omdat het prijskaartje wat lager is. Voor de echte purist die op zoek is naar absolute perfectie, is dit vaak niet genoeg.